Nieuws

Yuverta Naarden ‘reanimeert’ reanimatieonderwijs !

Na een succesvolle start in december 2019 gaf Yuverta Naarden op 9 mei een vervolg aan het project Keep the Heartbeat Gooi-ing van Rotary Naarden-Bussum. Met dit project wil de Rotaryclub reanimatieonderwijs verankeren in het Gooise middelbaar onderwijs. Zo leert een nieuwe generatie al op jonge leeftijd hoe zij levens kan redden.

In Nederland worden dagelijks zo’n 40 mensen getroffen door een hartstilstand. Bijna altijd gebeurt dat ver van een ziekenhuis en zonder dokter in de buurt. “Bij driekwart van de reanimaties is een omstander aanwezig,” zegt cardioloog Lieselot van Erven, organisator van het Rotaryproject. “Binnen 6 minuten starten met reanimeren scheelt alles. Het geeft de grootste kans op het overleven van een hartstilstand zonder hersenschade.”

“We weten hoe we moeten handelen”
Keano en Jan komen net uit de reanimatietraining die zij met ongeveer 300 medeleerlingen van Yuverta Naarden volgden. “We hebben reanimatie van dichtbij meegemaakt. Onze ouders hebben zelf gereanimeerd”, vertellen de tweedejaars leerlingen, beiden 14 jaar oud. “We houden allebei van sporten. Als er iets fout gaat op het sportveld, dan weten we hoe we moeten handelen. Dat vinden we belangrijk.”

Vast onderdeel curriculum
Vanwege corona is het reanimatieonderwijs in ’t Gooi de afgelopen periode stil komen te liggen. Bij Yuverta Naarden wordt nu een vervolg gegeven aan de training. Een aantal leerkrachten is opgeleid tot gecertificeerd reanimatie-instructeur. Zij geven de training aan de leerlingen. Iedere twee jaar wordt hun kennis bijgespijkerd en opnieuw getoetst. Zo blijft de kennis binnen school en krijgt reanimatieonderwijs een vaste plek in het curriculum van Yuverta Naarden.  

“Oefenen op een reanimatiepop is een belevenis”

Tijdens de training leerden de scholieren hoe zij een slachtoffer met een hartstilstand herkennen, volgens welke stappen zij moeten reanimeren en hoe zij een AED gebruiken. “Het oefenen op een reanimatiepop is een belevenis die je niet snel vergeet. En dat is precies de bedoeling”, aldus Van Erven.

Kosteloos reanimatieonderwijs in ‘t Gooi

Rotary Naarden / Bussum werft fondsen om reanimatieonderwijs kosteloos te kunnen aanbieden binnen het middelbaar onderwijs in ’t Gooi. De Rotaryclub voert dit project uit in samenwerking met de Hartstichting en de uitvoerende organisatie Fuego.

Yuverta: 9 mei ’22 reanimatieraining door eigen leraren-instructeurs

NAARDEN, 1 mei 2022

Op 9 mei geven de gecertificeerde leraren-instructeurs reanimatie training aan alle leerlingen van het Yuverta in Naarden. Als ze de training met goed gevolg afleggen krijgen de leerlingen elkeen reanimatie-certificaat. Zo zijn ze dan goed voorbereid om te handelen in noodsituaties en dan het goede te doen.

11 leraren van het Yuverta College opgeleid tot Reanimatie Instructeur

NAARDEN, 10 april 2022

Op 9 en 10 april zijn 11 leraren van het Yuverta College opgeleid tot Reanimatie Instructeur.

Yuverta wil reanimatieonderwijs maken tot blijvend onderdeel van het normale schoolcurriculum. In mei 2022 wordt aan meer dan 200 leerlingen door eigen leraren geleerd hoe zij kunnen optreden en handelen bij een hartstilstand. Ze leren hoe je een slachtoffer met een hartstilstand herkent, en hoe je moet reanimeren en een AED gebruiken.

COVID gooit ROET IN HET ETEN

HUIZEN, april 2020

De voorgenomen reanimatietraining van 180 leerlingen door 23 leraren-instructeurs in het HUIZERMAAT te Huizen gaat begrijpelijkerwijs niet door in de huidige lockdown! Heel jammer….

23 Leraren van het Huizermaat in Huizen halen hun trainerscertificaat

HUIZEN, 4 maart 2020

Liefst 23 leraren van Huizermaat in Huizen zijn opgeleid tot reanimatie instructeur door onze partner Fuego. In april zal tijdens een projectweek een grootschalige training van leerlingen plaatsvinden.

Het Wellant College bijt het spits af

NAARDEN, 18 december 2019

Op 17 december 2019 had het Wellant College (tegenwoordig Yuverta) in Naarden de Gooise primeur van duurzaam Reanimatieonderwijs in het lesprogramma.

Na een startschot van burgemeester Han ter Heegde kregen 220 studenten van het Wellant een reanimatiecursus door 6 eigen leraren. Die waren eerder opgeleid tot gecertificeerd instructeur door Fuego.

Het was een bijzondere dag waarbij de trainingen opgeluisterd werden door spectaculaire trommelworkshops voor alle studenten.


Rotaryprijs voor reanimatieproject


Dom-Award voor Keep the Heartbeat Gooi-ing

BUSSUM/NAARDEN, mei 2019- Het Project Keep the Heartbeat Gooi-ing van Rotaryclub Naarden-Bussum is door de leden van Rotary in Midden-Nederland (78 clubs) aangewezen als beste project van het jaar. Tijdens de Districtconferentie in Soesterberg kreeg inkomend-voorzitter Johan Vroegindeweij de bijbehorende prijs: de Dom-Award.

Voorzitter Marco Wisse en zijn opvolger Johan Vroegindeweij met de Dom-Award voor Rotaryclub Naarden-Bussum.

Keep The Heartbeat Gooi-ing wil reanimatieonderwijs duurzaam verankeren in het middelbaar onderwijs in ‘t Gooi. Zo groeien generaties op die geoefend zijn in het redden van een leven. Belangrijk onderdeel is het kosteloos aanbieden van het project aan het middelbaar onderwijs en daarnaast zo nodig ondersteuning bij de organisatie.

Met gulle hulp van enkele fondsen en sponsoren heeft de organisatie inmiddels de financiering van de start van het project rond, waardoor benodigde apparatuur, zoals oefenpoppen en opleiding van instructeurs in de scholen georganiseerd kunnen worden. Eerste middelbare scholen in het Gooi hebben al enthousiast gereageerd en nu wordt eraan gewerkt dat de eerste opleidingen kunnen beginnen.

Het project Keep the Heartbeat Gooi-ing is ontstaan bij de Rotaryclub Naarden/Bussum. Doel is het bevorderen van reanimatie-onderwijs. Dat wil de organisatie realiseren en verankeren via alle middelbare scholen in het Gooi, zodat alle scholieren leren reanimeren.

Scholen kunnen zich aanmelden via  keeptheheartbeatgooi.ing@gmail.com